Boksamtal, guidningar, kurser...
Föredrag om Rävbacken för Naturvårdsverket
Lunchföredrag för Kulturföreningen på Naturvårdsverket modererat av Patrik Lindenfors.
Föredrag om Rävbacken i Härnösand
Jag berättar om vår restaurering av Rävbacken och hur det gett oss insikter om ängarnas djupa historia. Det blir även några ord om hur det är att skriva en populärvetenskaplig bok i stilen som kallas litterär sakprosa – en faktabok som ska gå att läsa som en roman.
FULLBOKAD. Spårkurs på Biotopia, Uppsala
Spårkursen är fullbokad.
Lär dig grunderna för att kunna spåra lodjur, varg och järv. Du får lära dig om tassavtryck, vad du kan få uppleva i rovdjurens spårlöpor, som jaktförsök och revirmarkeringar, och hur spillning och urin kan berätta mer om vad djuren gör i naturen.
På följande lördag, 1 februari, ger vi oss ut i ett naturområde där det finns chans att träffa på spår från något av rovdjuren.
Kursen är uppdelad på två tillfällen, det första inne på Biotopia och det andra en dagsutflykt i ett naturområde.
Läs mer på Biotopias hemsida.
Om Rävbacken och naturrestaurering för kurs i naturresursförvaltning, SLU
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en utbildning i naturresursförvaltning som ett gäng blivande landsbygdsagronomer och ekonomer går. På den kursen får jag en förmiddag på mig för att berätta om vår restaurering av Rävbacken, hur vi samarbetat med grannar, hur det finns en lång historia av hållbart jordbruk under hundratals år som gynnat den biologiska mångfald som vi nu återigen gynnar på Rävbacken. Det ska bli kul!
Spårningskurs med Emil V. Nilsson
Lär dig spåra lodjur, varg och andra vilda djur som du kan träffa på i naturen. Här får du inte bara lära dig om tassavtryck utan även vad du kan uppleva i rovdjurens spårlöpor, om deras jaktförsök och revirmarkeringar. Under kursen kommer vi att gå igenom tolkning och kritisk tänkande i samband med spårning. På fredagskvällen är det teoretisk genomgång inomhus och under lördagen är det en heldagsspårning utomhus. Deltagaravgiften är 500 kr utan övernattning och 800 kr med enkel övernattning i Hå Ordenshus. Om du ska övernatta behöver du ha med dig eget liggunderlag och sovsäck samt mat. Hå ordenshus ligger mellan två vargrevir och är i sig en intressant byggnad.
Läs mer om hur du anmäler dig på Naturskyddsföreningens hemsida.
Snöspårning med Vertebrat faunistik, Uppsala universitet
Inte för allmänheten. Jag medverkar som guide och expert under den här dagen då studenterna i Vertebrat faunistik – det handlar om ryggradsdjur – får lära sig hur man spårar stora rovdjur. Om det finns snö, vill säga.
Föredrag om Rävbacken i Östersund
Jag berättar om min bok Rävbacken och hela historien bakom vår restaurering av den här åkerholmen. Mer information kommer.
Föredrag om Rävbacken för Föreningen LInköpings ekopark på Naturcentrum, Linköping
Innan årsmötet för föreningen berättar jag om hur vi tillsammans med grannar och vänner lyckats förvandla en 4 fotbollsplaner stor åkerholme, igenvuxen med gran, till en blomstrande ängs-och hagmark. Detta arbete har nu pågått under 13 år. Jag gör en historisk tillbakablick över hur djur och människor påverkat landskapet.
Läs mer på Föreningen Linköpings Ekoparks hemsida.
Lär dig skydda skog – föredrag för nybörjare i skogsinventering
Vill du lära dig hur du kan göra skillnad för Sveriges oskyddade skogar?
Under kvällen får du en introduktion till grunderna i skogsinventering och konkreta verktyg för att komma igång. Föreläsningen riktar sig till dig som vill skydda naturskogar och lära dig mer om hur man arbetar praktiskt i fält.
Du får bland annat veta:
Hur du hittar intressanta skogsområden att inventera.
Vilka juridiskt viktiga arter du bör fokusera på.
Hur du får tillgång till användbart kartmaterial.
Hur du rapporterar fynd till Artportalen.
Tips för att övervaka avverkningsanmälningar.
Emil presenterar ämnet genom ett tydligt flödesschema som guidar dig steg för steg. Din insats kan hjälpa till att bevara Sveriges naturskogar och motverka att de ersätts av kalhyggen och trädplantager.
Föreläsningen är del 3 i en serie ordnad av Nya skogsgruppen för medlemmar i Uppsala läns Naturskyddsförening.
Stora rovdjur i Uppland på Hammarskogs herrgård
Ingen anmälan men begränsat antal platser, kom i tid.
Emil V. Nilsson kommer att berätta var järv, björn, lodjur och varg finns i Uppland. Du får veta hur du känner igen spår av de olika djuren och hur de lever i naturen runt där vi bor.
Med vargen som sågs i Hässle till björnen som sköts i Dalby 2015 så är det tydligt att de stora rovdjuren har kommit tillbaka. Lodjuren har ökat sedan 1990-talet men har minskat sedan 2010. Uppland fick sitt första vargrevir 2009 med Rialareviret, men vargarna där försvann efter bara några år.
Emil V. Nilsson är regionansvarig för Svenska rovdjursföreningen i Uppsala län och är utbildad biolog. Han har spårat stora rovdjur i området runt Hammarskog sedan 2010.
Rävbacken i Sundsvall
Föredrag om Rävbacken för Medelpads Botaniska Förening. Mer information kommer.
Föredrag om Rävbacken på Hammarskogs herrgård
Emil V. Nilsson är biolog och författare. Han och hans fru har restaurerat Rävbacken i Västeråker tillsammans med två grannfamiljer. Det som var en igenvuxen åkerholme har blivit en halvöppen ängs- och hagmark med backsippor och fjärilar. Emil visar bilder och filmer på förändringen i backen och ger exempel på olika växter och insekter som kommit tillbaka.
Shanti Wittmar jobbar på Naturskolan i Hammarskog och kommer att ställa frågor till Emil för att sedan öppna för frågor från publiken. Passa på att ställ dina frågor om ängar och hagmarker!
Emil säljer sin bok Rävbacken (Natur & Kultur) efter föredraget, betalning enbart med swish.
Föredraget hålls i övervåningen på Hammarskogs herrgård, i det som kallas Galleriet. Ingen anmälan men begränsat antal platser, kom i tid.
Katedralskolan till Rävbacken
Lärare från gymnasieskolan Katedralskolan i Uppsala kommer på besök i Rävbacken under dagen.
Roslagens naturskyddsförening till Rävbacken
Jag höll ett mycket uppskattat föredrag i stadsbiblioteket i Norrtälje den 28/11 2024 och bjuder nu in till en rundtur vid Rävbacken. Om vädret tillåter blir det en tur till vattnet för fikapaus. Samling kl 10 vid Västeråkers kyrka efter samåkning från Norrtälje (info om samåkning på hemsidan roslagen.naturskyddsforeningen.se) eller buss 108 från Uppsala centralstation.
Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida.
Utflykt i Rävbacken med Dalby Västeråker bygdegårdsförening
Promenad från kyrkan till Rävbacken och Paskhäll med Dalby Västeråkers bygdegårdsförening. Mer information kommer, se hemsidan.
Besök i Rävbacken av Naturskyddsföreningen i Uppsala
Favorit i repris! Ett gäng från Naturskyddsföreningens Uppsalakrets kommer för att få se Simons backe, Rävbacken och ängen i Paskhäll. Jag kommer att visa hur vi restaurerat marken, jämföra med marker som inte restaurerats, och så ska de få träffa våra kor också.
Liekurs i Rävbacken med Slåttergubben
Vår värd för dagen, Emil Nilsson, är en verklig kämpe för biologisk mångfald! Efter att i flera år ha arbetat som redaktör för Svensk botanisk tidskrift sprider han nu inspiration och kunskap om naturen som författare och nybliven värd för den återuppväckta Naturpodden. De senaste åren har han med några grannar arbetat med att restaurera ängs- hagmarken på Rävbacken, en gammal åkerholme utanföra Uppsala. Där det tidigare stod tätt med gran, breder nu backsippor & korskovall ut sig! I detta arbete har lien spelat en central roll.
Säljer min bok Rävbacken på Ekbolanda gårds julmarknad
Passa på att köpa min bok Rävbacken som julklapp på julmarknaden som Ekbolanda gård har den 14 december! Butiken, gården och ladan kläs i julskrud. Det finns även andra utställare med fint hantverk som kommer att finnas på plats i ladan där jag också kommer att stå. Jag kan skriva något i boken om du vill. Betalning sker med swish, kostnad 230 kronor.
Föredrag om Rävbacken för Entomologiska föreningen i Uppland
Jag berättar om vår restaurering av Rävbacken, hur det hela började år 2013 och hur de vilda växternas återkomst har påverkat insekterna. Idag finns det bland annat mindre blåvinge, silversmygare, sexfläckig och mindre bastardsvärmare, svartpälsbi och lergetningar i backen. Läs mer om föreningen här.
Om Rävbacken i Norrtälje
Välkommen till stadsbiblioteket torsdag den 28 november kl 19.00 för att ta del av ett författarsamtal med mig utgående från min bok Rävbacken - ett restaureringsprojekt sydväst om Uppsala. Läs mer här.
Om Rävbacken i Jönköping
Jag pratar om hur vi har restaurerat Rävbacken och hur det knyter ihop ängsmarkernas djupa historia med jordbrukets intåg till Skandinavien för 6000 år sedan.
Rovdjurshelg i Nora
Följ med på rovdjurshelg i Nora! Ett arrangemang av Svenska rovdjursföreningen där jag är med på en guidning och håller ett föredrag.
Boksamtal om Rävbacken i Uppsala
Boksamtal på Stadsbiblioteket i Uppsala där Jenny Jewert ställer frågor till mig om min bok Rävbacken. Kom, det blir ett trevligt samtal där även publiken kan vara med och ställa frågor.
Om Rävbacken i Tranemo
Föreläsning om Rävbacken på Tranemo bibliotek. Jag delar med mig av hur jordbruket – genom betande boskap och slåtter av ängar – har gynnat den biologiska mångfalden i Skandinavien under tusentals år. Inte bara i Sverige som helhet men även i trakterna runt Tranemo, Dalstorp och Svenljunga där min släkt levt i hundratals år.
Skogsinventering i praktiken
Exkursion i skog nära Uppsala. Vi letar efter några arter som kan visa att det funnits skog under lång tid på platsen. Jag lär ut hur man kan rapportera arterna till Artportalen och så diskuterar vi hur det kan påverka skogens skyddsvärde.
Föredrag om skogsinventering
Ekologi, politik, och förberedelser inför exkursion till ett oskyddat skogsområde. Jag kommer att prata om skogsekosystemet, hur många skogslevande arter är beroende av att det finns stående träd. Vi diskuterar olika sätt som man kan använda för att uppmärksamma skogsägare och myndigheter på att det finns skyddsvärd skog samt vilka juridiska vägar det finns att gå när samhället inte längre tar ansvar för att skogsbruket bedrivs på ett hållbart sätt.
Boksamtal om Rävbacken i Hofors
Onsdag 16 oktober kommer Emil till Hofors bibliotek för ett författarsamtal. Då kommer han att förklara hur sambandet ser ut mellan mammutar och svenska slåtterängar. Han kommer också att berätta hur liemän och betande kor bidrar till att rädda den biologiska mångfalden.