Zombies i naturen del två: med pulserande gröna antenner

Finns det levande döda? Du kanske avfärdar allt som finns i zombiefilmerna som påhitt, men som så ofta överträffar naturen den mänskliga fantasin. Det finns parasiter som påverkar sina offer på de mest makabra sätt. Inte heller människor går fria från parasiternas påverkan. Tidigare har jag skrivit om hur offret kan bli levande begravd. Nu ska jag berätta om hur en parasit kan förvandla sin värd till en zombie med pulserande antenner.

Om du var en större bärnstenssnäcka borde du låta bli att äta fågelbajs. Jag vet, det kan vara svårt att låta bli, men risken finns att du råkar ut för en fruktansvärd parasit. Om du ändå äter fågelbajs kan du få i dig parasitens ägg. Den kommer att ta över din kropp, ta bort din naturliga rädsla för ljus och slutligen – med pulserande antenner – att göra dig till fågelmat.

Du märker inte så mycket till att börja med. Äggen kläcks i ditt inre och ut kommer en liten mask som lever i ditt mag- och tarmsystem. Det är en sugmask som kommer att ta kontroll över din kropp.

Masken växer till och utvecklas i ditt inre. Den omvandlas till långa tuber fyllda med hundratals märkliga små varelser. Sakta flyttar sig tuberna in i dina antenner och förvandlar dem till svullna, pulserande och grönfärgade organ som liknar fjärilslarver. Det här kommer att sluta illa.

Dina pulserande antenner gör det svårt för dig att se ljus. Normalt undviker du ljusa, öppna ytor men nu är det som att du rör dig i blindo. Det är nog därför som du sitter helt öppet på ett blad med antenner som ser ut som fjärilslarver. Man skulle kunna säga att de ser ut som fågelmat.

Rätt som det är kommer en fågel och sliter av dina antenner. Ditt liv har slutat som fågelmat, men för parasiten fortsätter det inne i fågeln. Där förökar sig larven och lägger ägg – ägg som kommer att hamna i fågelbajs. Men för dig, min kära bärnstenssnäcka, kommer den lärdomen allt för sent.

Fotnot: Det finns sugmaskar som kan infektera människor, som orsakar bilharzia, men än känner vetenskapen inte till någon som får människor att utveckla pulserande antenner eller på ett annat sätt uppvisa ett zombieliknande beteende. Än så länge.

Läs tidigare inlägg om zombies i naturen