Zombies i naturen del fyra: möss och människor

Finns det levande döda? Du kanske avfärdar allt som finns i zombiefilmerna som påhitt, men som så ofta överträffar naturen den mänskliga fantasin. Det finns parasiter som påverkar sina offer på de mest makabra sätt. Inte heller människor går fria från parasiternas påverkan. Tidigare har jag skrivit om hur offret kan bli levande begravd, få pulserande gröna antenner och bli uppätna av får. Nu ska jag berätta om en av världens vanligaste parasiter som mycket väl kan finnas i dig och din hjärna. Chanserna är större om du har en katt där hemma. Men låt oss börja med en mus.

Tom och Jerry
Om du vore en husmus borde du låta bli att äta kattbajs. Man tycker att det vore lite begärt av en vegetarian som dig, men ändå så sitter du där och äter. Det kanske inte blir din sista måltid, men väl den mest ödesdigra. Det kan nämligen finnas parasiter i kattbajset som tar över din hjärna på ett lika subtilt som demoniskt sätt – parasiten tar bort din naturliga rädsla för katter.

Det hela börjar med den där ödesdigra mumsandet på kattbajs som du ägnade dig åt. Du fick i dig något som kan liknas vid ägg från en parasit. Nu sprider de sig i din kropp, men inte utan att ditt immunförsvar försöker göra något åt det.

Speciella celler som kallas makrofager upptäcker inkräktarna och äter upp dem. För ett ögonblick verkar ordningen i din kropp vara återställd, men det här är precis vad parasiten vill. Snart rymmer parasiterna ut i från makrofagerna och sprider sig till hela din kropp. Men det här är knappast något som du märker. Du är fortfarande frisk som en nötkärna och fortsätter med ditt musliv som om ingenting har hänt, men du lever i en illusion. Parasiten behöver hålla dig frisk, det ingår i den onskefulla planen.

På många sätt är allt som vanligt. Du hittar mat precis på samma sätt som du alltid har gjort. Du håller dig undan från rovdjur precis som andra möss, men med en viktig skillnad – du är inte längre rädd för doften från katter. En mus som inte är rädd för katter lever inte länge.

Rätt som det är tar ditt liv slut, i magen på en katt. Det var inte så du hade tänkt att ditt liv skulle ta slut, du hade stora planer för ditt musliv, men parasiten är precis där den vill vara. Toxoplasma gondii kan leva i både däggdjur och fåglar, men det är bara i kattdjur som de förökar sig. För parasiten är det nu dags för sex och när de har förökat sig så kommer avkomman ut i bajset. Du vet, det där kattbajset som du borde ha låtit bli att äta. Nu är det för sent att vara efterklok.

Har din katt gjort dig galen?
Toxoplasma kan leva i alla däggdjur, också människor. Ungefär en tredjedel av världens befolkning bär på parasiten. Länge har forskarvärlden trott att parasiten bara fanns där i våra celler som passiv medresenär. Nu finns undersökningar som kopplar Toxoplasma med beteendeförändringar hos människor, allt ifrån en högre risk för att råka ut för trafikolyckor till ökat insjuknande i schizofreni. Det verkar som att parasiten kan utsöndra ämnen som tar sig in i våra cellkärnor, det allra heligaste biologiska rummet i våra kroppar, och förändrar genregleringen. Är det vi som är zombies?

 

Tidigare inlägg om zombies i naturen:

Del ett: levande, förlamad och begravd

Del två: med pulserande gröna antenner

Del tre: lilla myra akta dig