Zombies i naturen del fem: ett dödligt bett

Finns det levande döda? Du kanske avfärdar allt som finns i zombiefilmerna som påhitt, men som så ofta överträffar naturen den mänskliga fantasin. Det finns parasiter som påverkar sina offer på de mest makabra sätt. Inte heller människor går fria från parasiternas påverkan. Tidigare har jag skrivit om hur andra djur kan bli zombies. Nu handlar det om djuret människan, nu handlar det om dig. Det här handlar om ett zombieliknande virus som kan förstöra ditt medvetande och som obehandlat leder till döden med 99 procents sannolikhet.

Människans bästa vän?

Hjälp! Var kom den där hunden ifrån? Du står där chockad med blödande hand och fattar inte riktigt vad som hänt. Du tittar närmare på handen och ser tydliga märken efter hundens tänder. Den flög på dig utan förvarning, bet dig snabbt och försvann lika plötsligt som den dök upp.

Det som inte fick hända har nu hänt. Små små kapslar med en elak genetisk kod har spridit sig från hundens saliv till ditt blod. Du är nu en av de smittade.

Den där hunden verkade helt besatt. Det är märkligt, för bara några dagar sedan så såg du samma hund nere på byn och då var den helt lugn och sansad. Du klappade till och med den lite över nacken, trots att du vet att man inte ska göra det med främmande hundar. Du drunknade i den herrelösa hundens sorgsna ögon. Din hand var då bara centimeter från den smitta som nu sprider sig i dina blodbanor.

 

En dödlig smitta

Det är ett ovanligt aggressivt virus som sprider sig i dig. Det rör sig genom nervbanorna mot hjärnan. Du känner dig helt normal och är mest förargad över att du blev biten. Ändå har du ett virus i dig som dödar över 50 000 människor varje år. Om du inte får behandling kommer du att dö med 99 procents sannolikhet.

I hjärnan förökar sig viruset och orsakar en inflammation. Viruspartiklar rör sig sedan mot salivkörtlarna. Det gör sig redo för att sprida sig vidare, men det gör det på din bekostnad. Du börjar må dåligt, men än är det inte så farligt. Trots att du mår ganska bra kan du redan nu sprida viruset genom att bita andra, men varför skulle du det? Du är ju en social person som gillar andra människor. Om du själv skulle gissa varför du mår dåligt så tror du nog att det bara är ett förkylningsvirus, men där har du fel. Det här är allvarligt.

Efter två veckor börjar du tappa kontrollen över dig själv. Du kan inte sova, du känner dig förvirrad, dina vänner känner inte igen dig. Det blir värre, du blir paranoid, aggressiv, du hallucinerar och har nu helt tappat kontrollen över ditt eget medvetande. Viruset i din hjärna håller på att trasa sönder det som är du. Inom några dagar är du död.

Du har dött i rabies. Rabiesviruset är extremt aggressivt. De flesta virus som smittar människor märker vi knappast av. Andra virus gör oss bara lite sjuka, som vanlig förkylningsinfluensa. De har anpassat sig till att leva i oss och utnyttja våra kroppar utan att ställa till med massa död och elände, för allt de vill är att sprida sig vidare och föröka sig i nya kroppar. Rabiesviruset är varken anpassat till hundar eller människor, det kommer från fladdermöss från början. Det har bara funnits i människors närhet under några tusen år och lyckas nästan aldrig sprida sig från människa till människa. Men det hjälper inte dig nu, du är ju död, fast det hade du inte behövt vara. Om du hade tänkt efter och insett att du skulle klappa herrelösa hundar i Indien så borde du ha vaccinerat dig mot rabiesviruset. Istället dog du en fruktansvärd död. Så kan det gå.

 

Tidigare inlägg om zombies i naturen:

Del ett: levande, förlamad och begravd

Del två: med pulserande gröna antenner

Del tre: lilla myra akta dig

Del fyra: möss och människor