Verkligheten var värre – recension av Contagion

Är vilda djur en smittkälla som vi ska vara rädda för? Kan virus mutera och korsa sig med varandra? Finns det verkligen forskare som använder sig själva som försökskaniner och vad är egentligen den där märkliga växten Forsythia som den bloggande frilansaren Alan pratar så mycket om? (Spoilervarning).

I filmen ”Contagion” – som betyder smitta – får vi följa vad som händer när en viruspandemi bryter ut ur några olika personers perspektiv. Men det är inga nyheter, för det har redan hänt en gång i verkligheten.


Spanska sjukan
Mellan 50 och 100 miljoner människor världen över fick sätta livet till när spanska sjukan härjade 1918. Det började med huvudvärk som gick över i en mardrömsfylld frossa, blånader i ansiktet och blodhosta. De smittade drunknade så småningom när lungorna fylldes med blod. Men Hollywood fegar som vanligt ut ur de riktiga hemskheterna.

I filmen är sjukdomsförloppet skildrat med silkesvantar – lite fradga kommer ur munnen och så plötsligt är offret dött. I stället har de satsat på personberättelserna och det är klart att det hugger till när en av huvudpersonernas barn dör, men det gör inte skildringen värre än verklighetens Contagion – spanska sjukan. Filmens stora nackdel är sjukdomsförloppet. Med Ebola, en av världens dödligaste virussjukdomar, tar det mellan 8 och 25 dagar för en person som smittats att insjukna. I filmen tar det några dagar?

Virus från djur?
Hur är det då med de vilda djuren? Spanska sjukan var ett virus som härstammade från fåglar – fågelinfluensa – men spreds enbart mellan människor. Det har spekulerats i att grisar kunde ha varit en mellanvärd som gjorde att viruset kunde ta sig från fåglar till människor. När viruset muterade så att det kunde smitta mellan människor kunde det inte längre smitta andra organismer.

Klipp och klistra ihop ett virus
Mutationerna är nyckeln till att förstå hur det går till när ett virus byter värddjur, som när ett virus som brukar infektera grisar lyckas infektera en människa. På virusets utsida sitter proteiner som fäster till proteiner i värddjurets cellmembran – de måste passa som nyckel och lås.


Olika värddjur har olika lås, så först när ett virus vars nyckel har muterat kan ett värdbyte ske. De allra flesta mutationer ger fel nycklar, det är anledningen till att den moderna storskaliga djurhållningen är så riskfylld. Med tusentals sjuka djur där varje gris nyser ur sig tusentals olika nymuterade virus är chansen stor att det bland alla dessa miljoner olika virusvarianter finns någon som har rätt nyckel till människans kropp.

Vampyrer igen..?
Också i Contagion är det vilda djur som är källan till utbrottet. På något sätt anar jag en rädsla för det vilda som en otäck underton i filmen och att ge fladdermöss skulden för det onda känns ju inte direkt… nyskapande. Samtidigt så har forskare hittat Margburg virus, som påminner om Ebola, i flygande hundar från Gabon och en kvinna i har blivit smittad av Lyssavirus-liknande rabies från flygande hundar i Australien.

Från svin till Hollywood
I Contagion har viruset två ursprung – grunden kom från fågelinfluensa som hade hybridiserat med ett virus från fladdermöss. Även fast jag aldrig hört talas om att något liknande har skett mellan fågel- och fladdermusvirus i verkligheten så liknar det 2009 års pandemiska utbrott av svininfluensa. Det som kan oroa är att svininfluensan var ett sådant hopkok av genetiskt material från virus som har fågel, svin och människor som värddjur. Att 2009 års H1N1 virus kom från Mexiko och inte Sydostasien visar att virusen är lite mer uppdaterade än Hollywood. I Contagion var det Hongkong som var platsen där viruset hoppade över från en art – gris – till människor. Det kallas på engelska för spill-over.

Men alltså, i Contagion tog det några veckor från ”spill-over” när viruset hoppade över till människan till dess att viruset blommade ut i en fullskalig pandemi. Med HIV tog det betydligt längre tid. Ingen vet helt säkert, men troligen skedde överföringen från schimpans till människa runt 1908 när en jägare dödade en schimpans för kött – bush-meat. Det här var innan spanska sjukan. Sedan tog det lång tid för viruset att bli upptäckt av vetenskapen, det dröjde till 1981 och skedde i USA även om sjuka personer funnits där tidigare. Så alla virus dödliga virus sprider sig inte med Hollywoodfart, men dödar ändå miljoner människor årligen. Vi kan ju bara fantisera över vilka virus som väntar på att bli upptäckta.

Var ditt eget försöksdjur
I filmen fastnar forskaren Ally Hextall i ett dilemma. Viruset dör i försöksdjuren innan de hinner odla det. Hon gör då något drastiskt och testar ett obeprövat vaccin på sig själv. Men hur är det egentligen, finns det forskare som använt sig själva som försöksdjur? Ja då.

2011 års nobelpris i medicin var delat och gick postumt till Ralph Steinman för upptäckten av dendritceller och deras roll i immunförsvaret . Han hade varit död i tre dagar när priset tillkännagavs.

Idag vet vi att dendritceller är viktiga för att aktivera andra delar av immunförsvaret och för att känna igen objudna gäster i kroppen från det som hör hemma där. Det går också att lära dendritcellerna att känna igen cancer. Det testade Ralph Steinman på sig själv. Han hävdade att det gav honom några extra år – och tyvärr utan att han visste om det också ett nobelpris.

Det finns också en annan nobelpristagare som använt sig själv som försöksdjur. Barry Marshall upptäckte tillsammans med Robin Warren vilken roll som bakterien Helicobacter pyroli spelar för uppkomsten av magsår. Efter att ha misslyckats med att infektera spädgrisar med bakterien så drack Barry Marshall helt enkelt en skål med Helicobacter. Han trodde att det skulle ta flera år innan han skulle utveckla magsår och blev mycket förvånad när han började få symptom bara några dagar efteråt. Efter två veckor började han äta antibiotika och han tillfrisknade snart – och hade bevisat att det var Helicobacter pyroli som var den primära orsaken till magsår, inte stress eller andra livsbetingelser.

Pseudovetenskapen heter Alan i Contagion
Slutligen – vad är egentligen det där Forsythia för något? I Contagion springer konspirationsteoretikern och bloggaren Alan runt och menar att Forsythia skyddar mot viruset, vilket visar sig vara fel. Allen hade visserligen tagit Forsythia och undvikit att bli sjuk, men i stället visade det sig att han var immun. När det gäller vanlig kräksjuka så orsakas det av norovirus. Många är immuna mot någon form av norovirus, så alla blir inte lika kräksjuka varje år, om det är någon tröst.

Forsythia är en vanlig trädgårdsväxt som blommar med mängder av gula blommor tidigt på våren. Det finns säkert någon nära dig. Det som är bra med Forsythia är att den är vacker. Det som är dåligt är att den använts inom traditionell kinesisk medicin. Möjligheten att den fungerar som antiviralt läkemedel är väldigt liten. Risken blir ännu mindre om den använts som homeopatiskt läkemedel som filmen antyder. Då är den verksamma substansen utspädd, ibland så mycket att det inte ens finns något kvar.

Vi ska vara glada att det finns vaccin. Det är vårt bästa vapen mot kommande pandemier.