Spider-goat

Gillar du The Simpsons? I filmen låter Homer sin gris Plopper gå i taket samtidigt som han sjunger ”Can he swing from a web? No, he can’t, he’s a pig”. Det var kul, kanske du tänker. Men hur tänker du när det gäller “spider-goat”, genmodifierade getter som finns på riktigt?

Spider-pig


Spider-goat

De ser ut som helt vanliga getter. De kan inte gå i taket eller skjuta iväg spindeltrådar. De är genetiskt modifierade eftersom de förutom alla sina vanliga getgener har en gen från spindlar i sig. När getterna producerar mjölk till sina juver så kommer det med ett protein extra, ett protein från spindlar.

Varför finns det forskare som vill få getter att göra mjölk med spindelprotein? Jo, för att spindeltrådar är unika. De är flexibla, elastiska, lätta och samtidigt starka – fem gånger så starka som stål! Samtidigt, till skillnad från plast, kan det brytas ner genom helt vanlig biologisk nedbrytning. Spindeltråd ger inga föroreningar.


Spindeltråd

När getterna mjölkas så följer spindelproteinet med. Det måste sedan extraheras ut från mjölken för att kunna användas. Här har forskningen inte kommit lika långt. När spindeltråden görs på konstgjord väg så blir den bara en tiondel så stark som riktig spindeltråd, trots att den innehåller samma komponent. Det måste vara något speciellt med de körtlar som spindlarna använder för att göra sin tråd.

Idag är vår kunskap om biologi så stor att ingenjörsmässiga metoder kan användas för att bygga organismer som gör det vi vill att de ska göra. Spider-goat gör mjölk med spindelprotein i, förutom att de gör allt annat som getter gör.


Mjölken har format oss

Tidigare har människan förädlat djur under en mycket längre tid och samtidigt själv blivit förädlad i processen. I Europa har människor haft boskap i runt 15 000 år, men den genvariant som behövs för att kunna dricka mjölk i vuxen ålder är bara runt 7000 år gammal. Innan dess var alla vuxna i Europa laktosintoleranta. Bruket att hålla boskap gjorde att de som tålde mjölk som vuxna kunde sprida sig. De fick helt enkelt fler barn. Mjölken har format många av oss.

Med spider-goat är det tvärt om. Istället för att vi anpassat oss till mjölken har vi anpassat mjölken till oss. Vad det har för effekter, från vår syn på vad djur är till vår egen möjlighet att möta framtidens utmaningar, låter jag vara osagt. Tänk själv.

Spider pig
Spider pig
Does whatever a spider pig does
Can he swing
From a web
No he can't
He’s a pig
Look out!
He is a spider pig!