Så tittar jag på tjäderspel

Tjäderspel är något som verkligen fångat mig. Jag tror att det handlar om att man måste ha både tur och kunskap för att kunna få ta del av tjäderns märkliga skådespel. Här följer råd som jag samlat på mig, främst från ett föredrag av Sture Hogmark, men också från museichef Dag Eriksson och naturfotografen Mats Wilhelm, som gäller för uppländska förhållanden. Var försiktiga. Trots spelgalna tuppar och märkliga rykten är de flesta tjädertuppar otroligt vaksamma och lämnar spelplatsen om de blir störda. Med rätt planering går det att få se spelande tjäder utan att störa och vem vet, kanske kan till och med jag få se hönor på spelplatsen någon gång?

Min film från min natt i tjädergömsle sista april 2013:

En bra tid för att leta efter spelplatser verkar vara under dagtid i början av mars när det fortfarande finns snö. Tupparna besöker då och då spelplatsen och kan spela under tidig morgon.

Först av allt måste du hitta en skog där det finns tjäder. Varje tupp har ett eget revir som går likt en tårtbit ut i från spelplatsen. Varje revir är inte mer än en dryg kilometer stort. Det betyder att om du stöter upp en tjädertupp i skogen så finns det med stor sannolikhet en spelplats i närheten, någonstans där tupparnas revir sammanstrålar.

Tjädern finns i områden där det finns äldre barrskog av både gran och tall med inslag av hällmarkstallskog och större eller mindre myrar. Hyggen i området behöver inte vara någon direkt nackdel så länge det finns gammal skog stående. I Uppland snackar vi om de norra och östra delarnas moränmarker. Om vintern äter tjädrarna tallbarr för att sedan byta till tuvull (jag vet inte om det gäller båda könen eller bara honan). Senare under säsongen är blåbärsriset viktigt, hönorna äter skott och blommor medan kycklingarna framför allt äter de fjärilslarver som lever på riset.

Bra indikatorer på att du hittat en spelplats är gångspår i snön. Tuppen lämnar oftast spelplatsen till fots vilket gör att det kan gå att bakspåra in mot spelet. Spillningshögar kan också vara bra, enligt Mitt i naturen är en spillningshög som också innehåller lösare innehåll (sk bildtarmstöming, se s 13) ett mycket bra tecken på att en tupp spenderat natten i trädet ovanför.

Kom ihåg att tjäderspelplatsen är utspridd; tupparna står långt ifrån varandra den största delen av tiden (till skillnad från orrspel). Du har alltså bäst chans att få se något bra om du väljer ut en tupps plats i stället för att försöka täcka in flera. Efter du har bestämt vilket plats du ska spana på är det dags att placera ut gömslet.

Du måste ha ett gömsle, annars går det inte. Jag har ett gömsle som du hittar här. Gömslet ställer du ut i mitten till slutet av mars en bra bit ifrån tuppens spelplats. Tjädertuppar är mycket känsliga också på spelplatsen så gömslet placeras 30 till 40 meter från platsen där du hittade spåren och spillningen. Försök hitta fri sikt, det kan vara lättare sagt än gjort. Använd ett gömsle med små gluggar. Kamouflera gärna gömslet med lite grenar och kvistar. Lämna gärna gluggen mot spelplatsen öppen men ha aldrig gluggen på motsatt sida öppen.

Den mest intensiva perioden på spelplatsen brukar vara 15 april till 5 maj. Tupparna är på plats tidigare men spelar inte lika regelbundet, det är alltså större risk för att man inte får se något. Tupparna kan också vara på plats en vecka efter 5 maj men brukar då spela väldigt kort och oengagerat. Enligt Sture Hogmarks erfarenhet är spelet igång 40-50 procent av gångerna under spelperioden. De spelar inte när det regnar ordentligt, när det blåser hårt eller om det är människor som rör sig i närheten av spelplatsen.

Med tanke på avståndet mellan gömsle och spelande tupp är teleobjektiv nödvändigt. Jag har ett 400 mm, många använder ett 300 mm med bättre ljuskänslighet. Det är nödvändigt att maskera ljusa objektiv (t ex Canon) med mörkt tyg eller liknande för att minska synligheten. Objektivet får inte sticka ut genom gömslets glugg och naturligtvis får inte gluggen på motsatt sida av gömslet vara öppen. Alla möjligheter för tuppen att se rörelse måste förhindras.

Att sitta i ett tjädergömsle handlar lika mycket om att höra som att se. Om du har tillgång till en parabol med mikrofon har du möjlighet att höra fler spelande tuppar och kan på så sätt få en bättre bild av hur många tuppar som finns på “din” spelplats.

Spelet är som intensivast 20-25 april. Planera att vara i gömslet från klockan sex på kvällen till klockan tio morgonen därpå. Det kan hända att du kommer iväg tidigare men om det fortfarande är spel där ute får du inte lämna gömlset. Du behöver alltså planera för att spendera 16 timmar i gömslet och utav den tiden kan du sova runt fem timmar. Det betyder att du behöver lite mat och dryck. Om du som jag är kaffedrickare kommer du behöva något att kissa i också. Lämna inte gömslet efter kl 18:30 på kvällen innan spelet. Redan runt sju kan de första tupparna komma inflygande.

Det låter väldigt mycket när tupparna flyger in med smällande vingar. Här är din första chans att försöka höra hur många tuppar som finns på spelplatsen. När tuppen landat i sitt natträd “rapar” den, ett märkligt läte som påminner lite om en fasantupps ljud (fast mer som en rap). Ibland byter tuppen träd under skymningen vilket kan göra det svårt att hålla reda på antalet tuppar. De sista tupparna kan komma just när det blir som mörkast runt tio på kvällen. Sedan är det bara att slappna av, lyssna på taltrast och rödhake och försöka att sova några timmar. Under natten brukar jag höra morkullan flyga över

Det går bra att ställa en klocka med alarm som man har i sovsäcken. Mitt telefonalarm ringer med ljudet av en gräsand. Det tyckte jag var smart. Ställ klockan på 03:00.

Spelet börjar i mörker och håller på i ungefär sex timmar, men det är inte i gång hela tiden. Håll dig i gömslet även om spelet varit inaktivt under en tid, tupparna är troligen kvar och spelet kan dra igång igen. Har du tur spelar tupparna också efter gryningen när solen börjar leta sig in mellan träden.

Nu gäller det också att hålla utkik efter hönorna och lyssna efter deras läte (början av ljudfilen här). De landar oftast i träden och om de har bestämt sig för vilken tupp de ska para sig med så kan de gå ner på spelplatsen. Utav de 200 timmarna som tjädertupparna i snitt spenderar på spelplatsen är honorna där 20 minuter, så man ska verkligen ha tur om man får se hönor. En annan sak som man kan hålla utkik efter är de rusningar som tupparna ibland gör mot varandra, med nedfällda vingar springer de i full karriär rakt mot varandra och slåss så att det ekar i skogen.

Om det inte dyker upp någon tupp bör du inte flytta gömslet inom området. Det orsakar onödig störning. Du kanske har bättre tur nästa natt i gömslet, tupparnas rörelser behöver inte vara likadana varje speltillfälle. De rör sig mot en tupp som är dominant, men det är inte lätt att lista ut vilken av tupparna det är. Den dominanta tuppen kan vara tillbakadragen och behöver inte alltid visa upp sig lika mycket som de yngre tupparna i leken. Om det verkligen inte kommer någon tupp alls under flera övernattningar så måste du helt enkelt göra en bättre förundersökning i mars efterkommande år.

Gå ut ur gömslet när allt är lugnt och klockan är efter nio på morgonen. Det händer att du måste vara kvar längre eftersom spelet ibland kan flamma upp också sent på morgonen. Gå inte ut under spel.

Och du, lycka till!