Recension: Carl Zimmers magkänsla

Hur väl känner du dig själv? Vet du att din kropp innehåller tio gånger fler bakterieceller än kroppsegna celler? Vi är vana vid att få livets historia berättad för oss ur ett människoperspektiv – naturen porträtteras med berättelser om geparder som jagar gaseller, dinosaurier och mammutar eller som här i Sverige, mest om älgar. Den här boken vänder det perspektivet över ända.

En av de till antalet vanligaste bakterierna inne i dig är Escherichia coli – eller E. coli som den är mer känd som bland forskare, tjänstemän och journalister. Det senaste århundradet har just den här bakterien varit mikrobiologernas älskling på labb, med vilken de har försökt svara på alla stora frågor inom biologin, från evolutionens grundmekanismer till den genetiska grunden för altruistiskt beteende. Du ser ju själv, om du vill lära känna dig själv måste du lära känna E. coli och det finns ingen bättre introduktion än Carl Zimmers bok “microcosm”.

När man fokuserar på ett fenomen tillräckligt mycket kan det ibland verka som att just det fenomenet är inblandad i alla stora hisotoriska händelser. Så kan det vara med E. coli, från dem som lever i dina tarmar till de som spred sjukdomar bland skyttegravar och städer under andravärldskriget till det tyska EHEC-utbrottet 2011. E. coli drar blickar till sig. Det är en överlevare. Försök döda den med antibiotika och den slår tillbaka med resistens. Men om vi lär oss leva med E. coli kan vi också få hjälp med att lösa många av livets hemligheter.

I boken “microcosm” är det bakterien E. coli själv som har huvudrollen. Här finns ingen mänsklig tradgedi som bär berättelsen framåt som i Rebecca Skloots “Den odödliga Henrietta Lacks”, den rör sig genom evolution och vetenskapsteori med den här enda, vanliga och ganska alldagliga bakterien i fokus.

Den här boken borde locka så många mer än bara forskare. Den beskriver centrala frågor inom biologin på några få rader och gör vetenskapliga problem till deckargåtor. Carl Zimmer ger oss ledtråd efter ledtråd från vetenskapshistorien och ger oss först i slutet den sista pusselbit som behövs för att ge oss kunskap.

Om du blivit intresserad av Carl Zimmer efter att du läst det här så kan du alltid kolla in hans kortare texter på National Geographis blogg Phenomena. Jag har inte sett någon text om älgar där ännu, men det finns flera om bakterier och virus.