Projekt tjäder 2014

Följ med mig till tjäderskogen. Jag kommer att successivt lägga upp rapporter om hur det går för mig att försöka få se spelande tjäder i år.

2014-03-14

Nu har jag varit ute och placerat ut gömslet på platsen där tjädrarna spelar. När jag kom dit såg jag att det var ett nytt hygge precis intill spelplatsen. Jag är fortfarande inte säker på att det är en bra plats för gömslet och jag vet inte hur tupparna kommer att reagera på det nya hygget. Jag spelade in en liten film under dagen:

 

2014-03-21

Efter ett bakslag gett en hel del snö så passade jag på att åka ut till spelplatsen. Det jag söker efter är spår efter spelande tuppar i snön, något som skulle kunna bekräfta att gömslet är på rätt plats. Se hur det gick i filmen (jag ber om ursäkt för mobiltelefonen som stör, hädanefter ska jag se till att ha den avstängd):

 

2014-03-28

Nu kunde jag inte hålla mig längre. Trots att det är väldigt tidigt på säsongen åkte jag ut och sov i gömslet. Tjädrarna var inte riktigt på hugget men jag hörde både pärluggla och sparvuggla.

 

2014-04-12

Två veckor senare sov jag i gömslet en andra gång och satte upp en viltkamera på den plats där jag låg året innan. Nu var spelet i full gång och jag hörde faktiskt hönor en kort tid på morgonen. Tyvärr fick jag inte se någon tjäder, trots att jag kunde höra minst fem tuppar som spelade runt omkring mig. Den täta granskogen gjorde det omöjligt och avståndet var för stort. Med viltkameran gick det bättre, trots att den satt bara fem meter från gömslet. Från halv fem till halv åtta på morgonen spelade en tupp just nedanför trädet där kameran satt. Filmen visar tre klipp av de runt 20 filmer som viltkameran plockade upp. Det första är filmat i ir-ljus, de två andra i färg i dagsljus lite senare på morgonen. Nu har jag flyttat gömslet till i närheten av där viltkameran satt. Skam den som ger sig.

 

2014-04-20

I den här femte och sista filmen får ni följa min sista natt i tjädergömslet utanför Uppsala för i år. Veckan innan flyttade jag gömslet till en ny plats, trots att jag vet att man inte borde. Gömslet står nu precis vid kanten av det nya kalhygget. Innan jag gick in i gömslet satte jag också upp en viltkamera mitt emot mig på andra sidan hällen. Även fast tjäderspelet började klockan fem så dök det inte upp någon tupp utanför gömslet. Men så strax efter klockan sju hörde jag tuppens sisningar där jag låg och halvsov i min varma sovsäck. När jag tittade upp stod den där i full prakt, bara någon meter från gömslet.