Naturpodden

Jag har skapat en podcast tillsammans med personer som jobbat på Biotopia. Konceptet handlar om att alltid spela in i naturen och att ringa in det hela med en kort introduktion inspelad i en liten källarstudio som vi byggt upp själva. Vi försökt bygga på ett enkelt berättande där lyssnaren ska känna sig som en medresenär, ett försök att komma bort ifrån det mer tydligt journalistiska koncept som många radioprogram i Sverige annars bygger på. Själv är jag inspirerad av Radiolab och This American Life och hoppas kunna göra naturinspelade varianter av deras koncept. Liksom Radiolab vill vi ibland låta de inspelade ljuden stå för sig själva, liksom This American Life vill vi hitta starka berättelser -- men till skillnad från båda vill vi försöka använda oss själva och våra egna upplevelser som bärande i berättelsen. Det är i alla fall ditåt vi strävar. Om vi lyckas får ni gärna vara med att avgöra, ni får gärna komma med synpunkter på vad som kan bli bättre eller ännu hellre, komma med konstruktiva förslag om avsnitt som vi skulle kunna göra.

Naturpodden produceras av Biotopia genom mig, och jag gör det tillsammans med Daniel Schrire som ofta fungerar som ljudtekniker, och Johanna Sköld som är min partner i studion. Med tiden hoppas jag att både Daniel och Johanna själva kommer att kunna göra egna inspelningar ute, men båda har också andra jobb utanför Biotopia.

 

Tjäderspel i Vänge-Östfora

Det här avsnittet är vårt mest spelade, den nyfikne kan se antalet spelningar nere i det högra hörnet. Den statistiken inkluderar allt, t ex spelningar via iTunes. Du får höra mig och Sara Beckman, naturgudie, rapportera under tjäderspelet från två olika nätter i ett och samma gömsle som jag satte ut i våras. 

 

Vargspårning i Glamsenreviret

Jag och Erik Kohlström (brevbärare, biolog och tidigare reporter på Naturmorgon) åkte till Skutskär för att spåra de vargar som etablerat sig där. Jag är väldigt nöjd med avsnittet och tycker att det säger mycket om vargarnas beteende när man fåt följa med på spårning. 

 

Florarna och vildmarken

Daniel och Johanna åkte med några kompisar till Florarnas naturreservat för att leta efter vildmarken. De kom tillbaka med många timmar ljud som jag klippte ner till ett avsnitt på runt 16 minuter. Jag tycker att det blev väldigt bra, lite mystisk känsla över det hela.