Människoapornas planet

När jag gick ut från bion kände jag mig laddad. Jag satte mig på cykeln och drog iväg med en rasande fart, som en schimpans full med muskler och aggressivitet. Det är kul med fantasi och den här filmen är en saga. Samtidigt hade jag en baktanke när jag gick till bion. Jag ville fundera på hur Hollywood blandat in vetenskapliga idéer i filmen. Det här är en nörds recension av Apornas Planet (R)evolution.

När filmens huvudrollsinnehavare – människoaporna – väl kom igång så förvånade jag mig själv med att tänka på upproren i London. Samtidigt var det för lite våld för att vara realistiskt. Jag tänkte förvånansvärt lite på det jag hade förväntat mig att få se, nämligen klantiga påståenden som människoapornas evolutionära historia. Filmen berättar hur det gick till när de icke-mänskliga människoaporna började ta över världen, alltså tiden innan det som utspelar sig i filmen Apornas Planet. Det är ju lite roligt, för apornas planet i den bemärkelsen har redan funnits; en tid då det bara fanns icke-mänskliga människoapor. Under en lång tid av vår evolutionära historia har det dessutom funnits flera arter av människor. Inte undra på att Hollowood kokar ihop en historia, det är som att vi människor saknar kompisar.

Apornas planet är lite felöversatt om man ska vara petnoga. Filmen heter (Rise of the) Planet of the Apes på engelska och det betyder människoapornas planet. Det vi menar med apor heter ”monkeys” på engelska, vilket också förklarar en del repliker i filmen. För en människoapa är "moneky" ett skällsord, en förolämpning. Människor, schimpanser, gorillor och orangutanger är de människoapor som figurerar i filmen, men det finns fler i verkligheten.

Ska man vara ännu mer petnoga så skulle gorillor aldrig samarbeta med schimpanser och orangutanger är helst ensamma. De tre är mer lika olika varandra än vi skiljer oss från till exempel schimpanser. Schimpanser lever i familjegrupper med dominanta hanar som leder gruppen, men honorna kan välja att para sig med andra hanar än den dominante. Hos gorillor är det en hanne som har ett harem av honor. Det är i princip alltid han som blir pappa till barnen. Det är därför han klarar sig bra med en liten snopp på bara tre centimeter. Orangutangerna lever istället ensamma i skogen och honor och hanar träffas sällan, men när de gör det så har de samlag under lång tid, den längsta tiden hos någon av människoaporna.

Dessutom så är gibbonapor människoapor, men de är ganska små med biceps som inte är så Hollywood. Sedan finns det bonobos, schimpansens nära släkting. De är inte heller så Hollywood med sitt kärleksbudskap. Tänk dig filmen Apornas Planet med bonobos, det skulle inte bli speciellt barnvänligt när människoapornas sexfanatiker sätter igång (när jag skriver det här spelas B52's Love Shack i mitt huvud).

När det handlar om Alzheimers och den medicin som figurerar i filmen så är det naturligtvis en typisk Hollywoodprodukt. Schimpansers hjärnor har visat sig hålla formen över åren, till skillnad från våra mänskliga motsvarigheter som minskar i storlek när vi blir gamla. Jag är inte säker, men det verkar rimligt att anta att schimpanser inte utvecklar Alzheimers. Å andra sidan har de en hjärna som bara är en tredjedel så stor som vår. Det leder mig till nästa punkt.

I filmen testas en medicin som överförs med virus till schimpanser. Det som man försöker efterlikna är genterapi, tanken att kunna överföra genetiskt material till levande individer med hjälp av virus. Det här är mindre science-fiction än du tror, men har samtidigt många potentiella problem framför sig. Ett problem är just immunförsvarets respons. Man kan säga att Hollywood var inne på ett möjligt spår där, men andra delar av filmen är det sämre med vetenskapen.

Ett större problem är utvecklingsbiologiskt. Det går inte att bara spruta in lite gener i hjärnan och tro att man blir smart efter en god natts sömn. Mycket av det som gör oss unikt mänskliga sitter i pannloben, just innanför din panna. Schimpanser har ingen panna och inte gorillor eller orangutanger heller, för den delen. Om någon nu skulle komma på den befängda tanken att försöka göra en schimpans mer intelligent på ett mänskligt sätt så gäller det att börja tidigt i fosterutvecklingen. Hur skulle du betrakta en sådan individ?

Slutligen; det är för lite våld i filmen. Ja, många scener ser ut som upploppen i London, men det är mest en massa bilar som far illa. Schimpanser är flera gånger starkare än en människa och skulle kunna rycka loss en arm från en mänsklig kropp. För det behövs ingen genterapi, redan idag, i djunglen i Tanzania och Uganda händer det att små grupper av schimpanser går ut i krig med sina grannar. Det är ingen vacker syn, men å andra sidan är krig alltid hemska saker. Det är kanske tur att Hollywood lade band på sig och inte skildrade schimpansers våld på ett realistiskt sätt.

Själv väntar jag på Planet of the Apes The Love Planet, filmen där bonobos har huvudrollen. Jag hoppas att bonobos, orangutanger, gorillor och schimpanser får överleva här på vår planet så pass länge. Det skulle bli så ensamt utan våra kusiner.