Handen i pannan: en nördrecension av World War Z

Hjälp! Vad var det som hände? Jag måste erkänna att jag hade svårt att hänga med. Det som började med en pannkaksfrukost slutade med vad som närmast kan liknas vid ett kärnvapenskrig – fast det är naturligtvis zombies som slår till. Huvudrollsinnehavaren, Gerry Lane spelad av Brad Pitt, får snart se hur en person går från att bli smittad och dödad till återuppväckt på tolv sekunder. Smittan väller fram likt tryckvågen efter en atombomsexplosion. Det här är en nördrecension med en fet spoilervarning.

Ok, så det här är en saga, en berättelse sprungen ur fantasi, men finns det några spår av verklighetsförankring i filmen? Svaret är nej och förklaringen handlar dels om döden, dels om att naturen i grunden bara består av ett gäng individer som samlar ihop tillräckligt med energi för att föröka sig.

 


“Moder natur är en seriemördare.

Det finns ingen som är bättre eller mer kreativ.

Som alla seriemördare kan hon inte motstå frestelsen

att vilja bli infångad.

Och vad är meningen med denna subtila inbjudan

om ingen tar åt sig äran?

Så hon lämnar brödsmulor efter sig.

Med det svåra är att se brödsmulorna

och det är därför man behöver lång utbildning.

Ibland är tankekedjan sådan att den mest brutala delen av viruset

också är lösningen och hon älskar att förklä svagheter som styrkor.” (Citat ur filmen)

 

Kommentar:Det här är ju ordbajseri på hög nivå, men den sista meningen har lite substans. En del antibiotikaresistenta bakterier har kanaler i cellmembranet som pumpar ut antibiotika rent mekaniskt ur cellen. Andra antibiotika kan ta sig in genom samma kanaler det som är en styrka i det ena fallet kan vara en svaghet i det andra.

 

 

Kontrollen sitter i hjärnan

För det första; zombies och döden. I många filmer sprids det någon form av smitta, virus eller bakterier, som tar över den infekterade personens vilja, ofta med ett rejält inslag av förruttnelse och kannibalism. Det är ingen teoretisk omöjlighet. Det finns parasiter som gör liknande saker med sina värdorganismer idag. Det enda som behövs är att parasiten, viruset eller bakterien kommer in i hjärnan. Om parasitens kan bli bättre på att samla ihop energi till sin egen förökning genom att manipulera värdorganismens beteende så kan det mycket väl uppstå när den väl finns i hjärnan. Om en parasit med den förmågan är bättre på att samla ihop energi för att föröka sig än andra så kommer den också att sprida sig så länge vi pratar om levande kroppar som värddjur.

 

 

“En av mänga saker som ett virus eller en bakterie

behöver för att frodas är en levande värdorganism.

Fungerande cirkulationssystem

du kan inte göra en död person sjuk.”

 

Kommentar:Nej, precis, men varför har ni då byggt en hel film kring just döda sjuka personer?

 

 

Döden och energin

I World War Z och flera andra zombierullar är det döda kroppar som sätts i rörelse. Det är betydligt svårare. Om man är parasit och vill ta över en kropp är det mycket lättare när cirkulationssystemet fungerar i den riktiga världen lyder parasiter under samma lagar som alla andra levande organismer. Döda är helt enkelt inte roliga lekkamrater, inte ens för parasiter. Döda alstrar inte mycket energi, förruttnelseprocessen efter döden kan endast ge en bråkdel av den energi som den levande kroppen alstrar. Därför vore det mer effektivt för en zombieparasit att använda sig av levande kroppar som när de är smittade angriper och äter upp andra kroppar.


Mat är energi och det borde ligga i zombieparasitens egenintresse att de smittade värddjuren fortsätter äta. Jag kommer att tänka på de vargar och björnar som en gång om året kan ta del av enorma mängder vandrande lax i västra Kanada. I stället för att äta upp hela fisken så tuggar de i sig hjärnan för att sedan genast fånga en ny fisk. De maximerar energiintaget. Människans hjärna är till exempel fullpackad med energi. Se, där fick du som hungrar efter manusidéer till skräckfilmer ett gratistips.


Zombies i motvind

En annan sak som är märklig i filmen handlar om fart, hastighet. Smittan i filmen sprids som en löpeld, det liknar en tryckvåg efter en kärnvapenexplosion. Garry Lane hinner i början av filmen räkna till tolv sekunder från dess att en människa blivit biten och dör, till dess att offret förvandlas till en odöd zombie. I verkligheten är ett snabbt sjukdomsförlopp en svaghet hos parasiter, bakterier och virus. Just nu, idag, cirkulerar mängder av virus i din kropp utan att du märker det. Jag pratar inte om förkylningsvirus utan andra som sprider sig mellan människor utan att vi som bärare märker av dem. Ur virusets synvinkel är de ytterst effektiva; de kan ta del av vår energi för att föröka sig utan att bli attackerade av vårt immunförsvar. På samma sätt finns det över tusen olika bakteriearter som lever i eller på våra kroppar utan att vi blir sjuka av dem. De är anpassade till att leva med oss, inte mot oss. Går det bra för din kropp, så att du får i dig tillräckligt med energi genom mat, så går det bra för dina bakterier och virus.


När parasiter, bakterier och virus byter värddjur kan det bli otäckt. Rabies är ett exempel på ett virus som tidigare fanns hos fladdermöss men som nu också har spritt sig till hunddjur och ibland smittar människor. Rabiesviruset smittar inte mellan människor ännu, den smittade blir dålig så fort, förvirrad och med hallucinationer, att någon smittspridning knappast är möjlig. Alla som inte blir behandlade mycket tidigt i sjukdomsutvecklingen med vaccin dör av rabies. Viruset tar på det sättet död på sig självt. Slutsats: ett snabbt sjukdomsförlopp är i själva verket ett skydd mot en global spridning av (zombie)smitta.