Barfly

Vad finns det för likheter mellan Charles Bukowski och en bananfluga? Charles Bukowski var en amerikansk författare känd för sitt alkoholindränka leverne. Bananflugor är världens bäst undersökta organism. Nu har det visat sig att bananflugor, precis som Charles Bukowski och kanske flera av oss, vänder sig till spriten om de blir avfärdade efter att ha gjort en sexuell invit. Forskare har nu hittat den neuropeptid som kopplar ihop sex och sprit hos bananflugor – och kanske hos människor.

Charles Bukowski har skrivit manus till filmen "barfly" som har stora självbiografiska inslag. Mickey Rourke spelar rollen som Henry Chinaski, Bukowskis alter ego:Med en lätt beröring mot könsorganen, en sensuell strykning på magen och mjuka toner från vingarna försöker en hanlig blomfluga uppvakta en hona. Om han lyckas väcka hennes intresse kommer de att para sig. Då frisätts neuropeptid F i deras hjärna. Av allt att döma ger neuropeptiden flugan en kick eller känsla av välbehag, för den jagar efter känslan som en alkoholist efter sitt rus. Men om honan inte vill ha honom så vänder sig flugan till alkohol, om den möjligheten finns.

Forskare från University of California och Howard Hughes Medical Institute har visat att hanliga bananflugor är med benägna att äta mat med 15 procent alkohol när honorna inte vill ha dem. Neuropeptid F har visat sig vara den molekylära länken mellan de naturliga belöningar i hjärnan som sex ger och en artificiell belöning från droger som alkohol. Det är mycket möjligt att neuropeptid F står för belöningen efter både sex och alkoholintag. Men kan det här också förklara varför Charles Bukowski valde spriten framför att allt?

Kanske är vi inte så olika bananflugor som det verkar. En liknande neuropeptid som kallas Y finns i den mänskliga hjärnan. Studier har redan börjat för att undersöka den mänskliga kopplingen mellan neuropeptid Y och alkoholism och annat drogmissbruk. Kanske kan det vara så att långvarit bruk av alkohol gör att hjärnan vänjer sig till att få sin belöning från alkohol i stället för sex. I så fall handlar det om att frisätta neuropeptid F hos bananflugor och Y hos människor.

Jag undrar vad Charles Bukowski hade sagt om han hade vetat det?

“That's the problem with drinking, I thought, as I poured myself a drink. If something bad happens you drink in an attempt to forget; if something good happens you drink in order to celebrate; and if nothing happens you drink to make something happen.”