Livets mysterier förklaras för dig!

Välkommen till två spännande marknadsdagar på och vid Biotopia i Uppsala! Vi firar Linnés födelsedag med populärvetenskapliga föredrag, utställningstält, cafétält, workshops, konst och musik för den som är nyfiken på livet. En mötesplats för vetenskap, musik, konst och teater. Ta med badkläder och ta ett dopp i livets ursoppa!

 

Medverkande på scen

Jacke Sjödin, konferencier. Jacke är humanist som skriver kåserier, rimmar och sjunger ibland. Har varit med i "Fyra lyckliga män" på Reginateatern.

Teater Prego, improvisationsteater. Impoviserad vetenskapsteater, var med och påverka!

Föredragshållare

Ulf Danielsson, professor i fysik vid Uppsala Universitet. Ulf arbetar med strängteori och kosmologi. Han arbetar också populärvetenskapligt och är författare till böckerna "Stjärnor och äpplen som faller" och "Den bästa av världar". Han var sommarpratare i P1 2010.

Pia Lindberg, forskare i kemi, Uppsala Universitet. Pia arbetar med frågan hur man kan omvandla energi från solen till biobränsle med hjälp av cyanobakterier (blågröna alger). Kan framtidens energiproblem lösas med hjälp av solen?

Henning Blom, forskare i paleontologi, Uppsala Universitet. Henning forskar om livets tidiga utveckling och hur det gick till när livet klev upp på land. Sökandet efter fossil från den här perioden har bland annat utförts på forskningsresor till Grönland.

Janne Bengtsson, professor i ekologi, Sveriges lantbruksuniversitet. Janne funderar till vardags på frågan om hur vi ska få maten att räcka till åt alla jordens människor utan att förstöra vår miljö.

Göran Arnqvist, professor i evolutionsbiologi, Uppsala Universitet. Göran utforskar evolutionens drivkrafter, naturlig och sexuell selektion. Han har bland annat arbetat med problem som handlar om hur hanar och honor kan påverkas olika av evolutionen.

Martina Schäfer/Jan Lundström, forskare i biologi som arbetar med mygg och biologisk myggkontroll. Hur många olika slags myggor finns det egentligen och vad händer i ekosystemen vid myggbekämpning?

Ångströmslaboratoriet Kan vi utveckla nya förnybara energikällor? På Ångströmslaboratoriet forskar man om hur man kan utvinna energi ur vågor, vind och strömmande vatten.

Samuel Taub/Markus Nilsson, är freds och konfliktforskare från Uppsala Universitet. Varför blir det krig och hur skap

Läs mer om den fantastiska kunskapsmarknaden här.